Allmänna utrustningsfrågor!

Allmän diskussion om teleskop.
Post Reply
at1981
Posts: 15
Joined: 2013-03-01 10:51:11
spamtest: JA

Allmänna utrustningsfrågor!

Post by at1981 »

Hejsan!


Vilka olika teleskop oavsett prisklass rekommenderar ni som klarar följande?
- Portabelt, det skall gå att bära med handkraft.
- Man skall kunna se nebulosor, supernovor, galaxer, planeter och övriga himlakroppar.
- Det skall vara ett bra teleskop att använda till fotografering med CCD-kamera / DSLR-kamera.

Funderingar:
- Vad är en bra brännvidd och bländarfärde/F-värde på ett teleskop?
- Finns det nå´t bra stativ med följning som är lätt att bära med sig.
- Kan man aktivera / avaktivera följningen om man vill använda stativet för en vanlig kamera också.

- Om man inte tänker på astrofoto och sådant, ser man nebulosor och supernovor det första man gör om man siktar mot en nattsvart himmel
eller tar det tid för teleskopet att fånga in ljuset innan man kan se det?

- Måste det vara 100% nattsvart på en klar himmel för att man skall kunna se ljussvaga avlägsna objekt? Tänker att om man bor i ett bebyggt område och att det samtidigt är svårt inom rimliga avstånd hitta en plats där man inte ser bebyggelseljus så långt ögat kan nå.


MVH Alexander T !!
User avatar
stoffe
Posts: 1781
Joined: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Location: Uppsala (UAA)

Re: Allmänna utrustningsfrågor!

Post by stoffe »

1. En fin 4" apokromatisk triplett refraktor som kan täckna ut ditt FX chip borde kunna vara din grej. Du ser princip alla objekt du frågar om som suddiga fläckar förutom månen och planeterna. Visuellt så är nästan allt svartvitt som du ser på himlen även med ett jättestort icke portabelt teleskop.

2. F-talet är inte jätteviktigt att stirra sig blind på men med Newtonteleskop så brukar man fota med tuber mellan f/4-6, refraktorer har i regel högre f-tal men fungerar utmärkt att fotografera med. Ofta behövs någon form av korrektor oxå.

3. Vad är lätt att bära med sig? Du kommer att behöva en större skottkärra eller åtminstone en bil om du inte kan ställa upp ditt teleskop där du bor för att släpa med sig allt som krävs för att kunna fota. Det är många som släpar med sig EQ6or som portabel utrustning, det är en fin och stadig montering. De moderna monteringarna som finns att tillgå har slirkoppling eller någon annan form av låsning då kan du rotera axlarna fritt. Det är minst sagt klumpigt att fota med ett teleskop och en manuell montering dagtid. Vad ska du fota och hinna fokusera för att ta en bild? Det tar tid att göra detta nattetid mot en fin stjärnhimmel. Det överlägset bästa är att fixa autofokus med MaximDL eller MAXDSLR. Du behöver motorfokus kopplad till datorn, du behöver oxå ett guideteleskop med en separat guidekamera alternativt en offaxis guider. Räkna med att ta med en laptop ute i fält för kartprogram, guidening (om guidekameran inte är självguidande) osv osv. Låda med kablar, batteritank om du inte har tillgång till elnätet.

För du ska kunna få ut någonting från kamerachippet så krävs det att du exponerar en längre tid. Det kan handla om upp till 3-5 minuter eller till och med upp till 10 minuter men det sista är svårt att lyckas med eftersom det är svårt att guida perfekt så länge. Det är bättre att kasta en bild och ha säg 60 bilder rådata kvar som du kör in i ditt stackprogram för att till slut kunna få ut en slutgiltig bild.

100% nattsvart är det absolut bästa men inte nödvändigt, det kan innebära att du får ta kortare exponeringar istället. Pga av ströljuset som träffar din kamerasensor istället för det svaga ljus från rymden som du egentligen hade tänkt att fånga.

Det går att fota med långa kameraobjektiv som du nämnt tidigare men de kostar otroligt mycket mer pengar än vad som går att komma igång med för mindre pengar som ändå i slutändan ger lika bra bilder eller till och med bättre eftersom det ryms nödvändig utrustning för följning/guidening osv i samma budget.

Astrosweden har färdiga fotopaket, ta en titt där vet ja.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
User avatar
Wolfgang
Posts: 134
Joined: 2012-12-11 12:20:43
spamtest: JA
Location: Karlstad
Contact:

Re: Allmänna utrustningsfrågor!

Post by Wolfgang »

Intressant inlägg Stoffe. Har du något bra tips på motorfocus? Som passar Maxim DL eller APT Astro Photography Tool?
Pixinsight
Sony A7S
Sony DSC-RX100 M4
Celestron Nightscape 8300 CCD Camera
Celestron Starsense
ZenithStar 66 SD APO
Celestron CPC Deluxe 800 HD
Celestron SCT 800 Advanced
Skywatcher BK 120ED
Manfrotto 410
User avatar
stoffe
Posts: 1781
Joined: 2011-12-04 00:36:14
spamtest: JA
Location: Uppsala (UAA)

Re: Allmänna utrustningsfrågor!

Post by stoffe »

Ett ascom-kompatibelt bör vara det som gäller. Det finns en del trådar om detta sedan tidigare här på astronet. Jag vet ej om arduinovarianten som diskuteras här på astronet är ascom-kompatibel. Hitec Astro har en variant för stegmotor som fungerar mycket bra, sedan finns det något som heter USB Focus som jag själv ej testat. Man måste kunna ansluta till fokuseraren via FocusMax/MaximDL för att kunna köra autofokus. Det finns något som heter MAXDSLR oxå som jag ej testat som oxå fungerar med FocusMax. Det finns säkert oxå fler varianter på motorfokus och autofokus. Man gör en V-kurva och låter datorn själv mäta när stjärnan är så liten som möjligt med hjälp av kameran som förstås oxå är kopplad till datorn.
Kameror: Nikon D600, ZWO ASI290MM, QHY9
Newtonteleskop: ZW305 12" f/5, Cave Astrola Deluxe B 1965 8" f/8, TS Optics 8" f/4
Refraktorer: Nikon 300 mm f/2.8 + ytterligare några Nikongluggar
Bygger EQMOD-kablar på beställning.
Post Reply