Tips för gymnasiearbete

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Post Reply
Fabian Lundell
Posts: 1
Joined: 2018-08-30 15:13:55
spamtest: JA

Tips för gymnasiearbete

Post by Fabian Lundell »

Hej!
Jag håller på med ett gymnasiearbete där jag ska observera en asteroidockulation (och sedan beräkna hastighet, storlek osv.). Jag vet att det lär bli en utmanade observation och har därför noterat ca 5 försökstillfällen den kommande hösten..

Hur som helst vill jag ju inte göra ett enda misstag när det redan finns mycket annat som kan förstöra ett tillfälle. Därför undrar jag om ni har några tips på vanliga misstag, nödvändiga förberedelser och kamera-/teleskopinställningar? Jag har läst att man både kan göra en driftskanning eller en fotoserie, vad rekommenderar ni?

Skolan har en nyinköpt dobson-reflektor (406 mm, f/4,4), tror ni den är tillräcklig för att få bra mätdata? (Jag måste ju kunna förflytta teleskopet en bit för att få fler observationstillfällen)

/Fabian
User avatar
DHEB
Posts: 689
Joined: 2017-08-21 20:23:43
spamtest: JA

Re: Tips för gymnasiearbete

Post by DHEB »

Hej Fabian,

Jag är ingen expert på ockultationer, men har läst ett fint kapitel om det i boken "The sky is your laboratory. Advanced Astronomy Projects for Amateurs." (*). Vad jag förstår är det kritiska i sådana observationer att ha en så noggrant timing som möjligt. Vad jag förstod från boken är att GPS tid duger inte och att man behöver andra lösningar som radio sändningar som är synkroniserade med atomklockor. Sedan kan man tycka att du kanske behöver en ekvatoriellt monterat teleskop, eftersom du vill ta bilder, men du kanske har hittat en lösning till det som en EQ plattform.

Lycka till!

(*) https://www.springer.com/us/book/9780387718224" onclick="window.open(this.href);return false;
ThomasK
Posts: 1650
Joined: 2010-06-29 12:10:36
spamtest: JA
Contact:

Re: Tips för gymnasiearbete

Post by ThomasK »

Det är ett väldigt avancerat projekt du ger dig in på. Bara att lyckas få se en asteroidockultation finns det folk som försökt i flera år utan att lyckas och dessutom göra en noggrann tidsbestämning är rätt avancerat. I Sverige har UAA (Uppsala AmatörAstronomer) framgångsrikt gjort flera såna observationer. Där kan du nog få lite bra tips. Det är mycket som måste stämma för att lyckas. Vädret är en stor och opålitlig faktor om man ska observara ett fenomem på en bestämd plats och tid. De beräknade platserna för var ockultationen är synlig brukar vara ganska smala band över Sverige och kan vara opålitliga för många asteroider, då man inte vet deras banor tillräckligt bra. Sen är det som Hernan skriver ett stort problem att få en korrekt tid, särskilt om man måste förflytta sig.

Du skulle kunna testa tekniken först för stjärnor som ockulteras av månen, dessa händelser är mycket vanligare och lättare att observera innan du testar på en asteroidockultation.
Thomas Karlsson
jwarell
Posts: 841
Joined: 2011-06-27 22:58:45
spamtest: JA
Location: Skurup

Re: Tips för gymnasiearbete

Post by jwarell »

Hej Fabian!

Det är ett kul projekt du har valt. Det går att göra både visuellt och med kamera, i det senare fallet kan du troligen nå svagare stjärnor.

Når du en tidsnoggrannhet på 10-20 ms eller bättre via NTP-servrar kan dina observationer bli mycket värdefulla (även annars!), särskilt i kombination med resultat från andra observatörer som ger möjlighet att studera asteroidens profil och form.

Jag har observerat många asteroidockultationer både viduellt och med driftmetoden och har samlat tips och procedurer på SAAF:s webbsida:

http://www.saaf.se/sektioner.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Klicka på Ockultationer.

Den bästa källan för bra prognoser är OccultWatcher av Hristo Pavlov som finns för PC. Ladda ner och ange din observationsort så får du kartor och beräkningar för din plats.

http://www.hristopavlov.net/OccultWatcher/publish.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Johan
Lindby Observatory | IAU-kod K60 | Bortle 3,5 | ZLM 7.2
T52 | T38 | T25 | T25 | T22 | B10
ICQ: WAR01 | PVOL: jwa | SVO: WAR | AAVSO: WJOB
Svensk AmatörAstronomisk Förening | http://www.saaf.se/
Comet Observation Database | https://cobs.si/
Hans Bengtsson
Posts: 5566
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Tips för gymnasiearbete

Post by Hans Bengtsson »

Har man börjat använda GAIA-data ännu vid beräkningar av asteroidockultationer? I så fall borde säkerheten ha blivit dramatiskt mycket större när det gäller zonerna.

Om jag förstått saken rätt så har det varit brister i stjärnornas positioner, snarare än brister i asteroidernas positioner, som varit huvudanledningen till att de verkliga zonerna ofta blivit förskjutna jämfört med de beräknade.

Mvh
Hans Bengtsson
Post Reply