Bättre koll på nattväder?

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
OlleEriksson
Inlägg: 42
Blev medlem: 2016-11-07 18:15:22
spamtest: JA

Bättre koll på nattväder?

Inläggav OlleEriksson » 2018-12-05 09:55:50

Hej

Tänkte passa på att fråga om någon här har tips på vädersajter man bör ha koll på för nattvädret? Eller om det finns något bra dokumentation om hur man tolkar just nattväder.

Bakgrunden är gårdagen. Jag trodde allt såg jättebra ut här nere i Skåne, förrutom vinden möjligen. 75-80% luftfuktighet så här års hela natten kändes perfekt. Varmt för årstiden, och jag ser nu att vi har ett högtryck över oss, men vi är inte i närheten av någon front. Kan blåsten ha hjälp till att hålla nere luftfuktigheten? I övrigt skulle det vara klart hela eftermiddagen, genom natten, och idag. Men, så blev det inte. 15 minuter innan jag nådde min observationsplats i mittersta Skåne körde jag igenom ett helt plötsligt regn- och snöoväder (!!). Följde radar/blixt-kartorna och såg att ett oväder rörde sig längs med en linje som passerade precis över mig. En timme senare var ovädret över, men då halv-täcktes himlen av dim-moln i några timmar, fram till midnatt ungefär då de började luckras upp, men då hade jag hunnit packa ihop.

Jag har koll på IR-bilderna över Europa, och även luftfuktighetskartorna. Men det känns som det är parametrar jag inte har koll på här. Det är väldigt vanligt har jag märkt att prognoserna säger klart för kvällen/natten och så slutar det med dim-moln eller moln. Högttryck/lågtryck påverkar väl en hel del? Precis före eller efter fronten? Natten, och nu morgonen har varit täckt av tussiga moln, så inte alls som prognosen sade. Under vilka förutsättningar bildas såna? Finns det utbildningsmaterial eller bättre siter som jag bör ha koll på?

Mvh
Olle

PS. Dessa länkar brukar jag använda:
https://en.sat24.com/en/eu/infraPolair
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MS ... /index.htm
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MS ... /index.htm
http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MS ... /index.htm
https://www.weatheronline.co.uk/weather ... remium.htm
Användarvisningsbild
DHEB
Inlägg: 430
Blev medlem: 2017-08-21 20:23:43
spamtest: JA

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav DHEB » 2018-12-05 10:13:35

Moln är bland de svåraste delarna av atmosfären att modellera och få rätt. Det är inte konstigt att prognoserna avviker ibland. Dessutom betyder "klart" olika saker för den vanliga människan och för astronomer. På våra breddgrader är cirrus och dis jättevanliga, även på "klara" dagar.

De webbsidor du länkar till är OK. Jag brukar titta på klart.se, de brukar få det ganska korrekt i det stora hela. Som sagt kan lokalt variera extrem mycket pga lokala förutsättningar som kan vara svåra att skriva in i en modell.
OlleEriksson
Inlägg: 42
Blev medlem: 2016-11-07 18:15:22
spamtest: JA

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav OlleEriksson » 2018-12-05 13:27:09

Jag förstår att det är svårt att modellera. :) Jag tänker så här, att det en amatörastronom behöver nästan bara är en prognos några timmar fram i tiden. Och det borde man kunna utnyttja, lära sig att se telltale signs som kan indikera att luften kommer hålla sig molnfri när temperaturen sjunker. På IR-kartor kan man ju se molntäcket och hur det rör sig. Men det känns som att det händer mycket just efter skymning. Temperaturen faller och molnbilden förändras mycket just då. Det känns nästan mer som regel än undantag att prognosen säger molnfritt under kvällen och natten, men när man väl är där ändras prognosen en timme i taget och skjuter uppklarnandet frammåt en timme i taget. Precis som att modellen inte klarar av övergången från dag till natt helt rätt. Och jag skulle få en bättre förståelse för varför.

Man kanske skulle försöka hitta någon online-kurs i meteorologi.

Sent from my SM-A530F using Tapatalk
OlleEriksson
Inlägg: 42
Blev medlem: 2016-11-07 18:15:22
spamtest: JA

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav OlleEriksson » 2018-12-05 13:29:50

Tex om nu dis och dimmoln är vanliga här uppe, hur ser jag tecken eller indikationer på att de kommer uppträda inatt. När det har regnat innan? Blött i marken? Blåser lite? Kan jag se dessa moln på några sorts satellitbilder som jag inte känner till? Bara som exempel.. Att använda sig av IR-bilder är en annan sån grej jag lärde mig tidigare. Finns det fler tips eller saker man bör känna till?
Hans Bengtsson
Inlägg: 4408
Blev medlem: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav Hans Bengtsson » 2018-12-05 14:03:05

Hej!

Detta tycker jag är ett bra ställe, där kan du se hur molnens utbredning löpande förändras (kör sekvens!):

https://www.smhi.se/vadret/nederbord-mo ... ew=nordics

Nedan ett exempel från igår klockan 19:30 (svensk normaltid). Som synes var molnförhållandena just då mycket varierande i Skåne.

mvh
Hans Bengtsson
Skärmklipp.PNG
hbar
Inlägg: 518
Blev medlem: 2010-05-14 18:22:47
spamtest: JA
Ort: Lund

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav hbar » 2018-12-05 14:08:55

För prognoser brukar jag använda
https://www.meteoblue.com/en/weather/fo ... en_2723129
och
http://maps.meteo.pl/
Välj UM 4km och gå in i Clouds and precipitation, bra för snabb prognos några dagar framåt
Välj Meteograms, zooma in på en prick o dubbelklicka på den så får du upp vad som gäller för denna punkt

/Håkan
RCX400-12, C8, WO158, WO98
Daystar Quantum 0.5Å, CGE, CGEPro
OlleEriksson
Inlägg: 42
Blev medlem: 2016-11-07 18:15:22
spamtest: JA

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav OlleEriksson » 2018-12-05 15:52:31

Ah vilka bra länkar. SMHI's sattellitbild gav väldigt bra bild tyckte jag. Ska kolla på de andra också. Om ni har fler länkar eller om andra vill flika in så tar jag tacksamt emot alla tips.

En intressant reflektion då, just från Skåne igår kväll. Nu jag tittat länge och noggrant, och man kan se att luften rör sig rätt snabbt över Skåne, ifrån nord-väst. Men molnen har inte följt med luften hela vägen ute ifrån havet utan bildas i luften när den kommer in över nord-västra Skåne. Det blir alltså lite som en stående moln-front/strimma som inte rör på sig trots att luften passerar vidare. Detta är väl inget ovanligt iofs utan det är väl nästan mer regel än undantag. Molntäckena rör sig långsammare än vinden verkar göra.

Men, det gör det ju lite knepigt att tolka satellitbilderna. Nånting gör att det bildas moln över Skåne, medans strax norr om Skåne så bildar den till synes samma luftmassan inte några moln. Det som igår kändes som långväga moln som drog in över mig i själva verket ser ut att ha varit ganska närproducerade moln. Och inte långt efter midnatt så avmattades molnproduktionen ut en aning. Detta borde ju inte vara så himla svårt att förklara. Någon som vill hjälpa mig?

Och.. då är det ju anmärkningsvärt att prognosen inte såg att detta var på väg. Eller varför den sällan gör det. Jag tänker mig att det är så här man lär sig bli bättre på att bedöma just kvällsvädret, genom att förstå den här processen och hur man identifierar den.
hbar
Inlägg: 518
Blev medlem: 2010-05-14 18:22:47
spamtest: JA
Ort: Lund

Re: Bättre koll på nattväder?

Inläggav hbar » 2018-12-23 15:21:02

Polska ICM som jag använder har haft problem med web sidan ett tag. Jag blev därför glad när jag hittade att det har en app för android som fungerar utmärkt. Där är bra animationer för moln prognoser och man kan även få fram meteogram med molnhöjd mm i deras prognoser.

https://play.google.com/store/apps/deta ... a&hl=en_US

/Håkan
RCX400-12, C8, WO158, WO98
Daystar Quantum 0.5Å, CGE, CGEPro

Återgå till "Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster