Hur ljust är det på sommaren?

Allmän diskussion om astronomi och amatörastronomi.
Post Reply
User avatar
Juo
Posts: 54
Joined: 2007-08-12 20:27:35
Location: Luleå
Contact:

Hur ljust är det på sommaren?

Post by Juo »

Det är intressant att få en visuellt synlig komet igen. Synd bara att det är mitt i sommaren. Här är ju fortfarande så ljust (65+ N). En tanke slog mig när det gäller HUR ljust det egentligen är. Är det någon av er som känner till om det finns någon formel/beräkningsmetod/tabell för att få fram gränsmagnituden vid solens olika position under horisonten vid en plats utan ljusföroreningar? Det skulle vara bra att veta vid ett sådant här tillfälle när man vet solens lägsta position och kometens magnitud.

Jag har frågat på fler ställen utan svar.
/ Juo
User avatar
Torbjörn
Posts: 1377
Joined: 2012-11-24 14:05:37
spamtest: JA
Location: Stenungsund

Re: Hur ljust är det på sommaren?

Post by Torbjörn »

Hej!

I den här tråden

http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?f=5&t=10153" onclick="window.open(this.href);return false;

hittar du en del intressant om detta som bl a Timo Karhula har skrivit.

Det funkar ganska bra att observera djuprymd så länge som solen befinner sig minst 15 grader under horisonten, äkta mörker kräver 18 grader.

/Torbjörn :)
jwarell
Posts: 841
Joined: 2011-06-27 22:58:45
spamtest: JA
Location: Skurup

Re: Hur ljust är det på sommaren?

Post by jwarell »

Hej Ulf,

Någon sådan formel har jag inte sett, men någon borde ha studerat det.

Se även denna tråd:

http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic ... r&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;

Under alla snart 10 år jag har bott här nere (55,5N) har jag kunnat se Vintergatan och den norra kolsäcken i Cygnus liksom alla stjärnor i Lilla björnen vid lokal midnatt vid midsommar. Gränsmagnituden är alltså ca 5,0, som en ljus fullmånenatt på vintern.

Johan
Lindby Observatory | IAU-kod K60 | Bortle 3,5 | ZLM 7.2
T52 | T38 | T25 | T25 | T22 | B10
ICQ: WAR01 | PVOL: jwa | SVO: WAR | AAVSO: WJOB
Svensk AmatörAstronomisk Förening | http://www.saaf.se/
Comet Observation Database | https://cobs.si/
Hans Bengtsson
Posts: 5566
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Hur ljust är det på sommaren?

Post by Hans Bengtsson »

Den sida jag brukar använda för att kolla när en komet blir bäst synlig från min balkong är denna:

https://minorplanetcenter.net/iau/MPEph/MPEph.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jag väljer data för varje timme UT, bockar för varianten att endast sådana tillfällen ska visas då kometen är över horisonten och solen under horisonten, samt ändrar azimuträkningen så att den går den normala vägen från norr via öster (varför motsatt riktning finns som default tillhör livets olösta mysterier!).

Nåväl, man kan sedan i Excel sortera så att man får strängare krav på altitud och vid behov på azimut. Kvar får man då de lämpligaste tillfällena.

Det borde vara görligt, om än komplext, att tillverka en kalkylator som beräknar himlens teoretiska ljusstyrka vid valfri himmelskoordinat, valfri obsplats, valfri tidpunkt, men jag har aldrig sett någon sådan. Hänsyn måste förstås tas till solens position i förhållande till objektet, och även månens position och fas. Möjligen kunde även obsplatsens ljusföroreningssituation komma in i bilden ... sedan finns det förstås ändå saker som norrsken och NLC som inte kan förutses.

Edit:
Om vi kollar NEOWISE från Luleå (jag tror det är därifrån Ulf obsar?) så blir första tillfälle den 29 juli klockan 22 UT, dvs vid midnatt 29-30 juli svensk sommartid) om vi ställer kravet att kometen ska ligga minst 5.5 grader över horisonten samtidigt som solen ligger 5.5 grader eller mer under horisonten. Vid den tidpunkten finns kometen 19 grader över horisonten i azimut 307 grader, och solen ligger precis vid värdet 5.5 grader under horisonten. Månen är inte uppe och stör inte.

Mvh
Hans Bengtsson
User avatar
Juo
Posts: 54
Joined: 2007-08-12 20:27:35
Location: Luleå
Contact:

Re: Hur ljust är det på sommaren?

Post by Juo »

Tack Torbjörn, Johan och Bengt för era tips. Jag ska studera dessa. Jag tittade ut i natt bara för att kolla ”den borgerliga skymningen/gryningen”. Klockan 00:37 då solen stod som lägst var den knappt 3 grader under horisonten här några mil norr om Luleå. Jag såg inga celesta kroppar över huvud taget. Inte ens månen som låg 3 grader över horisonten. Vilket inte heller var väntat.

/ Ulf
/ Juo
Post Reply