Page 1 of 1

IC 5146 Cocoon Nebula - Rolf Johansson

Posted: 2019-10-02 21:40:04
by Datarolf
Ny bild i galleriet
Objekt: IC 5146 Cocoon Nebula
Exponering: RGB 3*12min, L 24min, HA 39min
Fotograf: Rolf Johansson
Teleskop: TS Optics 107mm APO
Kamera: ATIK 460EX monokrom
Kommentar: Även jag ville utnyttja den fina kvällen igår till att fånga en nebulosa. Lite blåsigt ute i Tyresta, men hyfsat mörkt.

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: IC 5146 Cocoon Nebula - Rolf Johansson

Posted: 2019-10-05 12:40:31
by blomma
Fantastikt fin bild, kan du ge en kort beskrivning hur du jobbat med bilden i efterhand, Photoshop

Peter

Re: IC 5146 Cocoon Nebula - Rolf Johansson

Posted: 2019-10-05 12:50:50
by Martin F
Imponerande att få så bra resultat med så (väldigt) lite exponeringstid!

Re: IC 5146 Cocoon Nebula - Rolf Johansson

Posted: 2019-10-05 20:44:35
by Datarolf
Hej och tack för de vänliga omdömena. Det finns fortfarande mer att göra vad gäller guidning och skärpa, men jag börjar nog närma mig gränsen för vad som går att få ut av Atiks lilla sensor i CCD-kameran 360EX mono.

Jag är en frusen människa som inte vill stå ute i mörkret och kylan alldeles för länge, så det brukar inte bli så väldigt mycket exponeringstid. Med min nya EQ6-montering kan jag också i princip behålla alla lights jag tar - med AVX:en fick jag kasta ungefär hälften, så själv tycker jag att jag numera har mycket mer data än tidigare. Den här gången råkade jag dessutom ut för att behöva göra en meridian flip, men även det klarade Pixinsight ut galant.

Jag använder alltså Pixinsight för bildbehandlingen och följer i princip kokboken för hantering av monokroma bilder som finns här:
https://www.lightvortexastronomy.com/tutorials.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jag använder inga darks eller flats, men kör ner kameratemperaturen till -10 grader C när jag exponerar. Själva exponeringen med PHD2 guidad montering styrs av Sequence Generator Pro, och normalt tar jag 5 - 10 lights med vardera filtret, något fler med lum och Ha. Exponeringstiden är typiskt 120s per bild men oftast 180s för Ha (och andra smalband).

Jag stackar varje kanal (färg) för sig. Pixinsight innehåller bra verktyg för att analysera och prioritera lightsen så att stackning sker med bästa light-bild (minsta FWHM) som referens och med sämre lights nedviktade, så att skärpan inte förstörs. Sedan använder jag lite specialtrix i Pixinsight för att kombinera ha och r kanalerna till en ny rödkanal där ha spelar en framträdande roll. Sedan går det att kombinera r+ha, g och b till en ha-rgb-bild i färg som jag justerar en del i Pixinsight och stretchar och sparar. Därefter ger jag mig på lum-kanalens bild och använder en del maskningsteknik för att med dekonvolution skärpa till detaljerna/stjärnorna och sedan skapa en stretchad lum-bild. Slutligen kombinerar jag ha-rgb och lum till en slutgiltig bild, allt detta i Pixinsight.

Jag gör sedan om bilden till jpg och tar upp den i Photoshop. Där har jag ökat kontrasten något, justerat färgbalansen en aning och lagt på "stjärnspikarna" med plug-in programmet Pro-Digital Software, annars inga ändringar. Hela proceduren framför datorn tar ganska exakt lika lång tid som exponeringen, alltså ett par timmar i det här fallet.

Jag lämnar gärna mer detaljer om hur jag behandlar bilderna i Pixinsight om någon är intresserad. Mycket har jag hittat i andra trådar här på Astronet, och en del i andra tutorials på nätet. Och som sagt - Light Vortex tutorial tycker jag är mycket bra och väldigt lätta att följa.

Vänliga hälsningar
Rolf J