Page 1 of 1

M82 och M81 Bodes nebula - Rolf Johansson

Posted: 2020-01-10 19:27:54
by Datarolf
Ny bild i galleriet
Objekt: M82 och M81 Bodes nebula
Exponering: rgb vardera 10min, Ha 76min, OIII 52 min
Fotograf: Rolf Johansson
Teleskop: TS Optics 107mm APO
Kamera: ATIK 460EX monokrom
Kommentar: Provade lite längre smalbandsexponeringar under två olika kvällar hemma i trädgården, Stuvsta utanför Stockholm. Det är förvånande vad mycket som går att få fram trots att inget syns med blotta ögat på himlen.

Image
Klicka for att se stor version av bilden

Re: M82 och M81 Bodes nebula - Rolf Johansson

Posted: 2020-01-11 10:22:54
by blomma
Fina bilder du tar, kör själv bara med dslr ännu. Kan du rekommendera någon bra film på youtube om smalbandsfoto.
Peter

Re: M82 och M81 Bodes nebula - Rolf Johansson

Posted: 2020-01-11 12:58:43
by Datarolf
Hej Peter!

Tack för positivt omdöme!

Jag är så gammaldags att det mesta jag lärt mig om astrofoto kommer från diverse böcker i ämnet, t ex den här som jag tycker är mycket bra:
https://www.bokus.com/bok/9781937538439 ... otography/" onclick="window.open(this.href);return false; Sedan har jag köpt det mesta av utrustningen jag har från Astrosweden i Skara, och där har man hjälpt mig att få till rätt adaptarar etc. mellan kamera och optisk tub.

Jag har också fotograferat mycket med DSLR, men alternerar nu mellan att använda en CCD-kamera och en fullformats DSLR på samma tub. Orsaken till att jag började med CCD var dels allmän nyfikenhet men också att jag ville komma åt mer nebulositet i mina bilder. Det visade sig inte vara så enkelt som jag trodde, så här är några av mina lärdomar:

* Om man har en begränsad budget så får man hålla sig till en CCD-kamera med ganska liten sensor, vilket innebär ett betydligt mindre bildfält än med en fullformats DSLR. I mitt fall krympte det från säg 5 grader ner till ca 1,5 grad i bredd och motsvarande i höjdled. Nu finns snart CMOS-kameror med fullformatssensor att tillgå för astrofoto - se http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=18412" onclick="window.open(this.href);return false; och generellt känns det som att man idag definitivt ska överväga en CMOS-kamera, de ger bättre prestanda än CCD för en given prislapp.

* Det lilla synfältet/större förstoringen ställer högre krav på följning/guidning än det större. I mitt fall slutade det med att jag fick köpa en ny montering för att kunna få tillräckligt bra lights.

* För att fotografera nebulosor krävs en monokrom kamera med ett filterhjul och minst röd, grönt, blått och Ha-filter, gärna också luminans. Jag började med att styra kamera och filterhjul med dedicerade program, men upptäckte snabbt att jag behövde något bättre för att göra rätt inställningar. Jag skaffade Sequence Generator Pro, vilket jag också använder för att med hjälp av plate solving styra teleskopet exakt rätt. Nu känns det som att det vore omöjligt att klara sig utan det stödet. Vill man inte köra SGP så finns Maxim DL, och möjligen några gratisvarianter med liknande funktionalitet.

* Man behöver ett bra program för att efterbehandla bilderna och sätta ihop dem till något vettigt. Jag hade redan börjat med Pixinsight för mina DSLR-bilder så jag fortsatte på den vägen och använder sedan också lite Photoshop på slutet för att få fram ett resultat. Efterbehandlingen kostar alltså också en del pengar och tar längre tid än för bilder tagna med en DSLR.

Möjligen låter detta avskräckande, men nu när jag fått det att fungera ångrar jag inte alls att jag började använda en CCD-kamera och jag skulle inte vilja vara begränsad till att bara fotografera med DSLR.

Vänliga hälsningar
Rolf J