Sällsynta halofenomen idag

Här kan du skriva om observationer som du har gjort.
Post Reply
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Sällsynta halofenomen idag

Post by timokarhula »

Idag klockan 16:25 såg jag några halofenomen som jag aldrig observerat tidigare. Till vänster och höger om den ordinarie solen syntes två färggranna bisolar och ovanför solen i den 22 graders halon en ljusstark Upper tangent arc som såg ut som en tredje bisol. Det hade jag inte sett förut.

Det som var ovanligast var nog en upp- och nedvänd "regnbåge" i zenit, en Circumzenithal arc (nytt för mig) i vars nederdel skymtades en Supralateral arc (nytt för mig). Från den vänstra bisolen stack det ut en lång vitfärgad båge parallell med horisonten, en Parhelic circle (nytt för mig också). Bågen mot höger syntes inte för den var bakom moln.

Tog också ett par foton med mobilen av halona men de är inte så värst fina att se på. Halona syntes kanske i en halvtimme innan de bleknade och försvann.

I den här schematiska bilden syns halona som jag såg idag (bild 2 i länken).

https://communitycloudatlas.wordpress.c ... n-the-sky/" onclick="window.open(this.href);return false;

/Timo K
Attachments
Bisolar till vänster och höger. Upper tangent arc ovanför solen.  Början av Parhelic circle sticker ut från den vänstra bisolen (avsevärt längre visuellt).
Bisolar till vänster och höger. Upper tangent arc ovanför solen. Början av Parhelic circle sticker ut från den vänstra bisolen (avsevärt längre visuellt).
Circumzenithal arc (överst) med antydan till Supralateral arc.  I mitten Upper tangent arc.
Circumzenithal arc (överst) med antydan till Supralateral arc. I mitten Upper tangent arc.
Hans Bengtsson
Posts: 5566
Joined: 2011-03-04 18:19:54
spamtest: JA

Re: Sällsynta halofenomen idag

Post by Hans Bengtsson »

Grattis speciellt till att du fått se cirkumzenitala bågen, det är min favorithalo! Oftast mycket färgrik och grann, brukar kallas ”The smile in the sky”.

När Uppsala-studenter på 1860-talet, under sju års tid, gick ut varje timme så rapporterade de totalt bara fyra cirkumzenitala bågar, varav två när det var månen som lyste. Dessa två kan jag förstå, jag har själv aldrig sett någon sådan. Men att de bara lyckades skrapa ihop till två cirkumzenitala med solsken, det tyder på att de nog inte tittade så noga mot zenit!

Precis som engelska Wikipedia skriver så är cirkumzenitala bågar inte särskilt sällsynta, men de flesta människor brukar inte titta rakt uppåt och missar dem därför. Eftersom jag är yrkesskadad så gör jag det så snart jag ser ett cirrostratustäcke, vilket haft det goda med sig att jag sett rätt många cirkumzenitala bågar, ett 20-tal tror jag. Det är alldeles för många för att Uppsala-siffrorna ska hållas för realistiska.

Engelska Wikipedia ger bra info när det gäller halofenomen, svenska Wikipedia gör det tyvärr inte. På SMHIs kunskapsbank hittar man förstås pålitliga uppgifter:

https://www.smhi.se/kunskapsbanken/mete ... halo-1.428" onclick="window.open(this.href);return false;

Lägg förresten märke till att en viss Timo Karhula där finns omnämnd under rubriken ”Ny halokomponent upptäckt”.

Mvh
Hans Bengtsson
timokarhula
Posts: 1786
Joined: 2006-11-09 07:56:28

Re: Sällsynta halofenomen idag

Post by timokarhula »

Jo, det var kul att kunna hjälpa Magnus Edbäck att få ett nytt halofenomen identifierad i december 2018. Jag skickade mina bilder från igår till Taivaanvahti och halospecialisterna kunde bekräfta mina sex halokomponenter. Här syns min observation och halodetaljernas finska beteckningar.

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/97353" onclick="window.open(this.href);return false;

/Timo K
Post Reply