Kallt och snö - 30 nov

Nyheter för Alingsås Astronomiklubb
Post Reply
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2973
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

Kallt och snö - 30 nov

Post by Robert »

För andra träffen irad hade vi klart väder och hade planerat att öva mer med teleskopet och öva lite fotografering. Tyvärr satte snön och kylan (-17) stop för detta igår. För mycket snö på taket och skenorna så gick inte att rulla av. Observatoriet är stängt tills snön är borta. Då det inte verkar tina bort på ett bra tag så kommer vi att försöka skotta av taket i helgen som kommer.

Vi tittade istället ett tag med fältkikaren på bland annat Cr 399 med känd som klädhängaren. En riktigt trevlig stjärnhop att se med fältkikare.
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2973
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

Re: Kallt och snö - 30 nov

Post by Robert »

För 2 veckors sedan var vi ute med. Då var det klart med även om månen störde en del. Vi fick då igång Geminin som inte har hittat var den var på himmelen sedan batteribytet. Efter många försök gjorde vi en kallstart och vips så fungerade allt perfekt.

Månen lyst starkt och begränsade vad vi kunde se en del. Men månen var riktigt fin att titta på och banden på Jupiter syntes tydligt. Vi såg även en del ljusare deep sky objekt innan det blev dags för fika och värme i den varma delen.... Fotograferingsförsöket efteråt misslyckades då korrektorlinsen på teleskopet senare var full av imma. Vi har nu satt på vår daggkåpa (del av liggunderlag) så nästa gång kommer vi besväras mindre av imma.
Post Reply