Vacker kväll 8:e februari

Nyheter för Alingsås Astronomiklubb
Post Reply
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2973
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

Vacker kväll 8:e februari

Post by Robert »

Ikväll var det en vacker kväll i observatoriet. Klart väder och bra seeing med bara lite måne som inte störde så mycket. Vi var få men observerade desto mer under nästan 3 timmar.

Vi började med M42 Orionnebulosan. Vacker nebulosa och i hög förstoring kunde en 5:e stjärna i trapetzen ses.

Vi sökte oss nedåt på himmelen i Stora hunden och tittade på M41 som är en stor öppen stjärnhop ca 4 grader söder om Sirius.

Efter detta återvände vi till Orion och tittade på den vackra reflektionsnebulosan M78 som syntes mycket bra i teleskopet.

NGC 2169 var en vacker liten öppen stjärnhop som var avdelad i 2 grupper av stjärnor. Riktigt rolig att se på. Rekommenderas. Den kallas även The 37 Cluster då det ser ut som siffrorna 37. http://en.wikipedia.org/wiki/NGC_2169

Efter detta tittade vi på Krabbnebulosan M1 som såg oväntat stark och bra ut i teleskopet idag. Det var ingen tvekan om vad man såg.

Efter detta riktade vi blickarna mot stjärnbilden Tvillingarna.
Först tittade vi på de öppna stjärnhoparna M35och NGC 2158 som ligger nära varandra. Den senare är mindre och svagare. Båda riktigt vackra i teleskopet.
Vi tittade även på stjärnan Castor som är en vacker ganska tät dubbelstjärna. Dagens klara luft gjorde den mycket lättupplöst och var mycket vacker med 2 distinkta stjärnor tätt bredvid varandra i 300 grs förstoring.

Efter detta blev det de 3 stjärnhoparna i Kusken som fick besök. M36, M37 och M38 är alla vackra hopar men M37 var den finaste. Ganska tät med många stjärnor.

M44 som även kallas för bikupan är vacker med flera lite starkare stjärnor. Dock är den lite för stor så man ser inte hela i synfältet och man tappar lite känslan av att den är en hop. I fältkikare såg den riktigt vacker ut.

Nu lämnade vi vintergatan och tittade på de M81 och M82 som är 2 vackra galaxer i Stora Björn. Riktigt trevligt att se dem båda i samma synfält.

Efter lite fika tittade vi galaxer i giraffen på NGC 2403 som är en ganska stor spiralgalax. ytmagnituden är dock lite låg men den syntes som en ganska stor suddfläck runt 2 stjärnor som ligger rakt framför galaxen. Spiralgalaxen NGC 2336 var en liten och svag suddfläck och NGC 2655 lite större.

I Lodjuret försökte vi se på NGC 2683 och NGC 2419 men vi började bli trötta och imma hade börjat komma på korrektorlinsen på SCT teleskopet.

En riktigt trevlig kväll gick mot sitt slut och vi hoppas på flera sådana kvällar i observatoriet.
jorand
Posts: 165
Joined: 2010-01-14 08:20:18
spamtest: JA
Location: Norrköping

Re: Vacker kväll 8:e februari

Post by jorand »

En trevlig beskrivning av en lyckad observationskväll!

//Jörgen
Jonas
Posts: 1882
Joined: 2005-12-06 12:13:45
spamtest: JA

Re: Vacker kväll 8:e februari

Post by Jonas »

Jaha du Robert!
Gör oss som inte har haft bra väder den senaste tiden avundsjuka bara...
Här i södern har vi efter stormen bara grått väder men lite hopp finns för Fredagen. Men, jag måste kanske ta på mig lite av skulden för det eftersom jag gjort nyinköp. *suck*
Håller i övrigt med om att det var en riktigt trevlig rekapitulation av vad som verkar ha varit en riktigt fin kväll!
/Jonas
Under Vintergatans sken rullar dyngbaggen rakt
User avatar
Bengt
Posts: 2626
Joined: 2005-12-31 09:38:40
Location: Örkelljunga
Contact:

Re: Vacker kväll 8:e februari

Post by Bengt »

Ja du Jonas med tanke på jag också precis monterat upp den nyinköpte tuben på stativet i obset så lär vi absolut inte mer få bra väder här i skåne närmsta tiden .
Trevlig rapport dock Robert att trösta sig med.

Bengt
Post Reply