En vacker kväll

Nyheter för Alingsås Astronomiklubb
Post Reply
User avatar
Robert
Site Admin
Posts: 2973
Joined: 2005-12-06 11:07:12
spamtest: JA
Location: Alingsås
Contact:

En vacker kväll

Post by Robert »

Idag 5:e mars fick vi en trevlig kväll med klart väder i observatoriet. Inte helt perfekt. Var en del fukt i luften på hög höjd som gjorde transparensen lite dålig, men seeingen var riktigt bra.

VI började med att titta på Jupiter i 125x, 230x och 428x förstoring. Banden syntes mycket tydligt ikväll. Luften var ganska stilla. Röda fläcken gick att ses med.

Efter detta tittade vi på Orionnebulosan M42. Var vacker och trapetzen syntes tydligt. Jag såg 5:e stjärnan ganska lätt. Kunde ana 6:e stjärnan då och då.

Vår Geminimontering krånglade sedan lite och pep (varningssignal) när vi körde åt vänster (österut). Efter att ha trott att något var fel med kablar eller motorer så visade det sig att monteringen inte visste var den var och trodde den hade nått ändläge. En fika och sedan kallstart av monteringen löste problemet och goto fungerade åter igen utan pip.

Castor som är en fin dubbelstjärna tittade vi på. Mycket vacker i teleskopet och väl värd att titta på.

M44 bikupan är en vacker öppen stjärnhop. Dock lite stor för vårt synfält i teleskopet. Den syntes bäst i sökaren då man får lite rymd omkring stjärnhopen.

Vi såg inte M65 och M66. Lite för mycket dis på den låga höjden. Vi provade istället M81 som var mycket vacker i teleskopet. Cigarrgalaxen M82 som är när granne tittade vi på med. Mycket vacker i teleskopet. Som sista objekt provade vi M106 men den såg vi inte då den delvis skymdes av en tall... Där avslutade vi kvällen.

Om 2 veckor hoppas vi åter på klart väder och då skall vi försöka se kometen C/2011 L4 PANSTARS. Den är bakom träd sett från observatoriet så vi kommer träffas på annan plats om det är klart då. Mer information senare

/Robert
Post Reply