Meade LXD-75 Goto-montering

Skriv recensioner om Teleskop, kameror, montering eller annan utrustning
Lasse
Inlägg: 266
Blev medlem: 2005-12-06 11:22:33
Ort: Lund
Kontakt:

Meade LXD-75 Goto-montering

Inläggav Lasse » 2005-12-10 10:58:11

En kort recension på Meade´s LXD-75-montering. Jag har haft detta i knappt ett år och testat flera olika teleskop på monteringen (totalvikt inkl. tillbehör), 8 tums Newton f/5 (12 kg), 8 tums Celestron SCT (8 kg), och två 80 mm refraktorer (8 kg), side-by-side monterade. Ett flertal olika piggybackkonfigurationer har också använts. Jag har använt monteringen till att astrofotografera med.

Stabilitet- Bra stålrörstativ, stabil för upp till 10 kg tub med tillbehör. Vikter på 10-15 kg börjar montering lite att påverkas av vikten så tillvida att snäckskruvens backlash måste justeras oftare än vi mindre vikt. Skruven kryper alltså i sitt fäste mot snäckhjulet.

Följning - ganska bra, periodiska felet ligger runt 10-15 bågsekunder, vilket är normalt för en montering i denna prisklassen. Med PEC så kan man komma ner runt 5-7 bågsekunder i bästa fall.

Setup - upp- och nermontering - i och med att monteringen är ganska lätt, så går det fort att montera upp och ner. Med god vana så kan man ställa upp, balansera och polinställa (med polsökare) på mindre än 5 minuter.

Polinställning - som på de flesta monteringar med polsökare gäller det att polsökaren är inställd rätt. Oavsett är polsökaren lätt att använda. Bra bild och fin skala som gör det lätt att hitta rätta inställningen. Men, som på alla monteringar med externt justerad polsökare, så är det lätt att påverka polsökarens inställning vid handhavande vilket gör att man inte kan lita på den till 100%.

GOTO - är en lyx när det gäller att hitta objekt. Det ställer dock krav på att man ställer in axlar rätt och gör en korrekt setup. Slarvar man så blir det problem att hitta. Tuben måste vara parallell med Ra-axeln vid uppstart/setup.

Positivt - det som är bra med denna montering är vikt, stabilitet och priset. Man får en bra montering som duger till astrofotografering även med lång brännvidd (testat upp till 2000 mm SCT). . Med bärbar dator kan man också styra teleskopet och autoguida.

Negativt - två saker som är inte så bra är att det saknas möjlighet att köra teleskopet utan motor. Det saknas alltså funjusterrattar. Man kan alltså inte följa utan motorer. Den andra nackdelen är att om man belastar den tungt så får man justera axlarnas backlash ganska ofta.
Hälsningar

Lasse

http://www.swedbird.com/astro
http://www.aquilastronomy.com

Computers may feed on our frustration, but they give us something back, friends across the world.
stefanblarsson
Inlägg: 2
Blev medlem: 2005-12-16 16:52:45
Ort: Örebro

Backlash i RA-axeln på Meade LXD-75 SN 10"

Inläggav stefanblarsson » 2005-12-20 19:15:26

Hej.

Har du någon bra beskrivning på hur man justerar glapp/backlash på en LXD-75 montering ?

Hälsningar

Stefan
Lasse
Inlägg: 266
Blev medlem: 2005-12-06 11:22:33
Ort: Lund
Kontakt:

Inläggav Lasse » 2005-12-20 21:00:44

Bild

LXD-75 är ganska enkelt att justera backlash och glapp. För att kunna göra det måste du skruva av motorpaketet till RA-axeln. Det gör du genom att spoliera din polhöjdinställning för att komma åt skruven baktill som du hittar i hålet under polsökaren. Vi har ett barnsligt namn på detta hålet som jag inte ska nämna.

Tyvärr är det så att det finns två insexskruvar på hela monteringen som är tum, resten är millimeter. Det är skruvarna till motorerna. Så du måste alltså ha en insexnyckel med tummått. Annars går det bra att fila till en mm-nyckel. Se upp så du inte tappar motorpaketet. Det sitter bara fast med den skruven.

Bild

När motorpaketet är borttaget så ser du huset för snäckskruven. Du behöver egentligen inte skruva av det, utan kan justera det med tre insexskruvar som sitter undertill. De två yttre håller fast själva snäckhuset mot monteringen och låter snäckkruven ligga an mot snäckhjulet. Den mittersta, längre skruven, är ett mothåll. Genom att justera de två yttre så att kugghjulet gär lite trögt och sedan den mittersta skruven att justera mothållet, dvs spänna den så går snäckskurven lite lättare.

Bild

Kugghjulet ska löpa lätt och fint. Det är bättre att ha ett litet glapp än en för hårt spänd snäckskruv. Glappet kan väl kännas, men inte synas. När man sedan balanserar så kan man se till att ha lite övervikt åt det drivande hållet. En för hårt spänd snäckskruv sliter hårt på kuggar och motor och göra att följningen inte blir exakt.
Kolla gärna glappet i snäckskruvens axel. Om du måste ta loss snäckhuset så sitter den fast med två insexnycklar, en på varje sida.
HälsningarLassehttp://www.swedbird.com/astro

http://www.aquilastronomy.comComputers may feed on our frustration, but they give us something back, friends across the world.

Återgå till "Recensioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst