Page 1 of 9

Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 09:57:28
by Bengt
Glad i hågen häromnatten flög man ut med klart väder . Rigga allt leta upp kometen tog en testbild som man inte spara såklart :sad: ställde in fininställde guidning och drog igång en serie . Titta på första bilden helsvart. Vad nu ?moln moln moln suck :angry:
Tror detta är den sämsta augusti jag sett vädermässigt sen jag började fotografera deep sky. Ingen förbättring i sikte för NV skånes del. Måste vara någon som smyger med att köpt in nya prylar :evil:

Bengt

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 10:43:43
by ThomasK
Håller med! Jag har visserligen fått ihop 14 obsdagar under augusti, men bara en dag då det varit helt klart och ingen måne (under Sagittarius-träffen). I övrigt har det mest varit frustrerande väntan på glipor mellan molnen eller hysteriskt irrande hit och dit på himmeln där det för ögonblicket har varit klart. Om det inte varit detta har det varit disigt mjölkvitt med månsken eller har molnen rullat in och täckt himmeln på 5 minuter när det först såg så lovande ut... Nån som funderat på att bygga ett par kilometer högt observationstorn så man kommer ovanför de där vita sakerna?

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 10:50:57
by Paul Schlyter
ThomasK wrote:Nån som funderat på att bygga ett par kilometer högt observationstorn så man kommer ovanför de där vita sakerna?
Du menar så här?

Image

(bilden föreställer teleskopen på La Palma, Kanarieöarna, de är byggda på ett 2,4 km högt berg)

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 11:09:10
by Bengt
Vi borde slå ihop oss och bygga ett remote-obs där. Man kanske kan få ner priskostnad per bild då :D

Bengt

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 11:24:52
by Timaoes
Bengt wrote:Tror detta är den sämsta augusti jag sett vädermässigt sen jag började fotografera deep sky. Ingen förbättring i sikte för NV skånes del.
Här utanför Göteborg har jag snarare haft en strålande augusti. Sju kvällar har jag varit ute, varav tre nu i veckan. De senaste passen har dessutom bjudit riktigt fina förhållanden. Jag har skissat både hela Nordamerikaområdet (inkl Pelikanen) liksom senast Gamma Cygnus nebulosan. Men nästa gång tar väl molnen en nordligare bana.

/Johan

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 11:40:00
by Timo
Tror vi kan få till det ikväll Bengt, ser lovande ut på DMI.
Om inte du blir uppäten först förstås , de serverar ju McBengt på McDonalds :D
Timo N

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 12:23:24
by Bengt
Har slutat tro på väderprognoserna detta år. Kul för er i Göteborg som haft tur.
Vi får se om det kan bli en Mcbild eller tröstätning av en McBengt :Image


Bengt

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-03 15:21:57
by Advertise
Borde väl vara mitt fel då.
Skaffade ju mitt teleskop i början av Aug. :P

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-10 10:36:34
by int0x21
Eftersom mitt nya teleskop kom igår så för jag vidare facklan genom att garantera ruttet väder genom september.
Lyckas få ett foto av en stjärna igår i alla fall genom molnen så nu vet jag att focus fungerar :)

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-10 19:48:36
by skafar65
Nästan lite skönt att inte ha några prylar! Jag har slutat att glo på väderprognoser. Dom kan lägga ner hela den skiten och skicka pengarna till något behövande land i stället som lider av torka eller något!

Jag åt faktiskt en McBengt förra helgen! Saftig och fin! :D

Mvh //Micke

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-10 20:16:34
by Cristofer
Här har det oändliga molnet svept in. Har inte varit med om så dåligt septemberväder sen jag började med astrofoto, det brukar alltid vara bra väder nu, trodde jag.

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-11 11:23:56
by int0x21
Apropå väderprognos så hittade jag http://www.vaderprognosen.se/kml/ säkert ingen nyhet men jag tycker det var alldeles förträffligt att ha molntäcke som overlay i google earth
Eventuelt så har jag en kort sekund av molnfritt vid 13:00 idag .....

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-11 13:29:13
by Hans Bengtsson
Några råd i all välmening när det gäller att få kläm på hur obs-möjligheterna vädermässigt kommer att bli.

1) Hur ser det allmänna väderläget ut?

http://www.smhi.se/

Den informationen är nödvändig att ha för att generellt förstå vad som händer.

2) Hur ser punktprognoserna ut timme för timme för just din ort (nedan för Malmö)?

http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sver ... id=2692969

Men övertolka inte dessa punktprognoser! Vädersymboler och siffror är helt automatgenererade från den senaste internationella modellkörningen (eller varianter av den). Även om symbolen klockan 22 i morgon kväll säger halvklart och klockan 23 säger klart väder, så kan uppklarningen naturligtvis komma någon timme tidigare eller senare. Modellkörningarna är enormt omfattande och kan inte köras hur ofta som helst, riktigt så snabba superdatorer finns (ännu) inte i världen. Därför hänger inte alltid punktprognoserna med i den senaste utvecklingen. Och de exakta platserna och klockslagen för sommarens eftermiddagsskurar kan ingen modell förutse, så långt har inte vetenskapen hunnit.

3) Var ligger nederbördsområdena just nu och hur rör de sig?

http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/norden

Det är en realtidsinformation som man behöver.

4) Hur ser den aktuella molnsituationen ut, och hur rör sig molnområdena?

http://www.sat24.com/scan

Om man kollar den saken, och har de övriga tre punkterna med sig i bagaget, så händer det sällan att man på eftermiddagen eller kvällen inte kan bedöma hur molnutvecklingen blir under den kommande natten.

Givetvis finns också många andra länkar som kan användas. Internet erbjuder fantastiska möjligheter för amatörastronomer att planera sin aktivitet med avseende på väderförhållandena. Det handlar väldigt mycket om att lära sig tolka vad som händer. Precis som astronomi är meteorologi en fascinerande vetenskap där utvecklingen ständigt går framåt.

Mvh
Hans Bengtsson

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-11 14:51:07
by Yayks
hm ser ut som e att en lucka skulle infalla alldeles snart men den ser inte ut att vara fram till kvällen här i Halland i allafall vi får se.
Denna hösten har tycker jag har varit otoligt fattig på tillfällen, man får ju lägga till i ekvationen det faktum att man behöver vara något så när vaken på jobbet, jag har konstater vid flera tillfällen dock på väg till jobbet att det varit kanon tillfälle och draget en suck.
Köpte i juli/augusti en autoguider (den alla pratar om men få hållt i handen) men inte ännu fått prövat vad den går för ännu "dubbelt suck" så de 5 veckorna borde vara över nu, den vart juh inte så dyr heller trots allt ;)
Efter att ha studerat data från min väderstation så kan jag se att nederbörden varit rikare men framför allt har luft fuktigheten varit högre (ca 15%) jämfört med föra året, kan då bero på att det varit/är fuktigare i år eller så har det blivit knas på hygrometern. September och april är annars de torraste månaderna här i trakten vilket borde ge bra tillfällen till observerade.

Re: Dåligt väder klagan.

Posted: 2011-09-11 15:26:15
by Hans Bengtsson
Hej!

Här kan du se årsnederbörden under senare år i förhållande till normalnederbörden (baserat på den klimatologiska standardperioden 1961-90):

2007:
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/rryk_07ty.gif

2008:
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/rryk_08.gif

2009:
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/rryk_09.gif

2010:
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/rryk_10.gif

2011 (hittills):
http://www.smhi.se/sgn0102/maps/rryk_11.gif

Men nederbördsmängder är i vårt land ingen bra indikation på hur klar himlen har varit. De nederbördsrikaste månaderna är statistiskt sett juli och augusti, en ganska solsäker del av året! Mycket av årsnederbörden kommer i form av kraftiga regnskurar, och Cb-molnen som genererar dessa försvinner ofta efter mörkrets inbrott (om det inte handlar om frontskurar), och kan inte sällan efterföljas av en stjärnklar natt.

Medelmolnigheten månad för månad sedan 2004 kan du se härifrån:
http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/moln

Dock bygger dessa värden på uppgifterna från klockan 06, 12 och 18 UT (de flesta är inte amatörastronomer och är mest intresserade av molnigheten dagtid).

När det gäller relativ fuktighet, så bör den på årsbasis på en viss ort knappast skilja sig åt med 15 % ifall man jämför ett år med ett annat år. Däremot om du jämför olika månader med varandra. Den relativa fuktigheten är större på vintern än på sommaren. Ifall du ger en plats och två olika tidsintervall så kan jag kolla medelvärdena av den relativa fuktigheten under de två intervallen.

Mvh
Hans Bengtsson