Oxen

Från Astronet
Hoppa till: navigering, sök
Oxen av Jamieson, Alexander.

Oxen (Taurus) är en vinterstjärnbild som tillsamman med Orion dominerar vinterstjärnhimmelen. Plejaderna passerar meridianen (dvs rakt söderut) kl 22 i mitten av december. Oxens huvud med Hyaderna följer en timma efteråt. Oxen känner man lätt igen på "V-formen" i tjurens huvud där Alfa stjärna Aldebaran är oxens öga. Man hittar Aldebaran lätt genom att följa Orions bälte snett upp mot höger.


Oxen är omgiven av stjärnbilderna Perseus, Väduren (Aries), Valfisken (Cetus), Floden (Eridanus), Orion, Tvillingarna (Gemini) och Kusken (Auriga).


Mytologi

Oxen tillbads av flera kulturer runt Medelhavet och sammankopplades med många gudomliga legender.

Oxen är den tjurskepnad som guden Zeus använde för att röva bort den vackra feniciska prinsessa Europa som var dotter till kung Agenor i Fenicien. Zeus förälskade sig i Europa och förvandlade sig till en vacker Tjur som dessutom var snäll och foglig, så Europa vart inte alls skrämd av det ståtliga djuret utan klappade om det, och satte sig slutligen upp på Tjurens rygg.

Karta

Oxen.png


Intressanta objekt

  • Hyaderna är en av de närmast belägna öppna stjärnhoparna. Centrum av hopen ligger på 130 ljusårs avstånd. Stjärnan Aldebaran ligger på ungefär halva avståndet och är inte en del av själva hopen.
  • NGC 1555 är även känd som Hinds variabelnebulosa och påminner lite om Hubbles variabelnebulosa. Den variera i storlek i takt med att den variabla stjärnan som lyser upp nebulosan varierar i styrka.


Stjärnhopar, Galaxer och nebulosor

Namn RA Dec Typ Storlek Magn Anm
M45 03h 47.0m +24° 07′ Öppen stjärnhop 110' 1.2 Plejaderna
NGC 1554-5 04h 21.8m +19° 32′ Reflektionsnebulosa variabel 9.4 var Hinds variabel nebulosa
NGC 1647 04h 46.0m +19° 04′ Öppen stjärnhop 45' 6.4
M1 (NGC 1952) 05h 24.5m +22° 01′ supernovarest 6' x 4' 9 Krabbnebulosan