Astrofest

Från Astronet
Hoppa till: navigering, sök

Astrofest.jpg

Har nu under flera år gått och funderat över att göra ett besök på AstroFest i London och slutligen, efter många om och men, var det äntligen dags att ge sig av. Försenat flyg, på grund av vad engelsmännen kallar snöstorm, kunde inte på något sätt förta min entusiasm och så snart jag tagit mig från Heathrow till hotellet i South Kensington, bar det av till Kensington Town Hall, platsen för European AstroFest 2007.

Väl framme möttes jag utav min gode vän Ian King, som för första gången deltog i arrangemanget med sitt eget företag IanKingImaging. Det var bara att kavla upp skjortärmarna och hjälpa till att packa upp alla prylar, som förhoppningsvis dagen efter skulle få besökarna att ytterligare fördjupa sig i astronomins fantastiska värld. Hos utställarna fanns väl också en förhoppning om god kommers.

Tommi Worton Ian King.jpg

Tommi Worton och Ian King

Då vi så småningom var klara med alla förberedelser inför dagen D var det läge besöka en pub för att släcka törsten och förhoppningsvis också få något ätbart i sig. Efter en pint ( eller två ) började diskussionerna om för- och nackdelar mellan olika teleskoptyper att gå höga. Någon klar ”segrare” tror jag ingen utav oss kunde kora, utan här som i så många andra sammanhang gäller att var och en blir salig på sin tro. Lite senare på kvällen dök Daniel Da Pont och William T. Yang från William Optics upp. Båda minst sagt trötta efter en flygresa från Taiwan, som tagit 26 timmar i anspråk. En mycket trevlig bekantskap, som för TeleskopService Norden, kommer att betyda nya produkter senare i år. När man har trevligt går tiden alldeles för fort och det var snart dags att avsluta kvällen och krypa till kojs.

Fredag morgon med typiskt engelskt väder förtog inte på något sätt min entusiasm. Spädde på den positiva känslan med en stadig engelsk frukost och så var det dags att besöka AstroFest. Klockan 10 passerade jag genom portarna och redan då hade ganska många besökare hunnit komma på plats.

AstroFest arrangeras av Astronomy Now och pågår under två dagar. Besökarna har,förutom utställarnas produkter,ett antal mycket intressanta föreläsningar att lyssna på. Bland annat deltog i år legenden Sir Patrick Moore, tillsammans med Brian May and Chris Lintott, under programpunkten The Sky at Night with a Bang.

Förutom att strosa runt och titta på allt som kom i min väg, så fanns det också inplanerat ett par besök hos några av TeleskopService leverantörer. Först på listan stod Starlight Xpress, en för de flesta av oss välbekant leverantör av CCD-utrustning i toppklass till budgetpris.

Terry Platt.jpg Terry Platt från Starlight Xpress

Hade en mycket intressant diskussion med Michael Hattey och Terry Platt angående Starlight Xpress nuvarande och kommande produkter. Bland annat introduceras inom kort en ’Stand-Alone’ Autoguider under produktnamnet LODESTAR. Utrustad med ICX429AL Ex View Sony CCD når du med lätthet svaga guidestjärnor. Utnyttjandet av USB2.0 innebär att du med binning 2x2 kan ladda ner minst 11 bilder/sek.. En produkt vi kommer att lagerhålla inom kort.

En av de produktlinjer som utvecklats starkast hos TeleskopService Norden är den från Celestron. Celestron står för användarvänliga och kvalitetsmässigt högtstående produkter till vettiga priser. Distributionen i Europa sköts via två agenter. David Hinds Ltd i England är ansvarig för England och de nordiska länderna. Under det senaste året har ett antal nya produkter rönt stort intresse bland amatörastronomer. T.ex. NexStar SLT och NexStar SE teleskopen som, och detta gäller framförallt SLT-serien, har gett kunderna möjlighet att anskaffa datoriserade teleskop till mycket moderata priser. Samtliga dessa produkter är utrustade med Celestron´s patenterade SkyAlign teknik, som för nybörjaren gör inriktningen av teleskopet till en barnlek.

Celestron kommer nu med ytterligare två intressanta nyheter. AstroMaster, som beräknas finnas tillgänglig på marknaden under slutet mars/början april, omfattar teleskop med öppningar från 70-150mm. AstroMaster ger exeptionellt mycket för pengarna och riktar sig i första hand till nybörjaren. Omni XLT, är konstruerad för den ”seriöse” amatören och erbjuder kvalitetsoptik, levererat tillsammans med den nya CG-4 Omni monteringen. Finns som refraktor, Newtonteleskop eller SCT. Leveransklar under juni/juli. Båda produkterna i dess olika varianter kommer att lagerhållas av TeleskopService. Presentation följer inom kort på vår hemsida.

Astromaster130EQ.jpg Astromaster 130EQ

Stort intresse tilldrog sig AstroTrac TT320. AstroTrac tillsammans med t.ex en Giro Mini på ett stabilt stativ utgör en perfekt ”partner” på resan. Designad för att i första hand kombineras med små refraktorer/DSLR-kameror. Görs klar för användning på ett par minuter. 2 timmars noggrann följning av valt objekt. Mycket enkelt handhavande. Tillval i form av autoguiderfunktion planeras också. Väger mindre än 1,5kg och kan belastas med ca 10kg utrustning. TeleskopService kommer att distribuera produkten i Norden.

Till sist lite kuriosa. Två mindre refraktorer från Borg på en Paramount ME.

Overkill.jpg Overkill? The Ultimate Portable Scope från Meade.


Portability in mind


Bra arrangemang, brett register av olika produkter och allt beläget i London. Kan inte bli annat än en positiv upplevelse.

Hälsningar TeleskopService Norden AB Hans Almgren